ANASTASIA MIU

Irina Anastasia Miu este un tânăr designer care dorește să provoace emoțional prin creațiile sale, cu ajutorul unei brutalități estetice, legată de subiecte deseori ocolite sau greșit înțelese. Convingerile legate de drepturile omului și comuniunea om-natură reprezintă principalele surse de inspirație. Parcursul artistic e influențat de arta contemporană și avangardism, explorându-se metode de creație diferite. Apreciază estetica urâtului ca fiind valoroasă în artă și folosește linii dure, spontane pentru a ajunge la îmbinarea potrivită dintre estetic și inestetic. 

Inspirația colecției „THRIFTED” vine din grija față de criza climatică și ia naștere prin referirea la fenomenul de upcycling. Colecția propune restructurarea pieselor vestimentare second hand/vintage/archived, provocând imaginația creatorului și a consumatorului deopotrivă, într-un mod care e prietenos cu mediul. Cele mai fascinante detalii ale pieselor vestimentare existente primesc o nouă valoare estetică, fiind integrate în creații upcycled.

Parcursul artistic a fost ghidat de sustenabilitate, fiind menit să ajute la descoperirea în profunzime a temei. Astfel, chiar dacă proiectul pornește de la criza climatică, acesta se dezvoltă treptat, mai întâi privind impactul modei asupra schimbărilor climatice, apoi folosirea pieselor second-hand. Proiectul ajunge să (re)considere noțiuni din istoria modei, impactul conflictelor militare asupra modei, precum și amintirile legate de strămoși.

„Valoarea emoțională a subiectelor atinse face tema atât de personală, așa cum consider că trebuie să fie arta.”