ALESIA CÎDĂ

Sustenabilitatea sau creatul într-un mod ‘eco’ sunt doar o aspirație spre o utopie în care omul poate produce obiecte fără să aibă un impact negativ asupra planetei. Consider că, deocamdată, ne aflăm la mare distanță de această utopie; cu toate acestea, scopul meu ca și designer este să caut modalități prin care amprenta mea de carbon să fie cât mai mică.

În loc de sustenabil, prefer cuvântul „resourceful”. Se referă la crearea folosind numai materiale la mâna a doua, care altfel ar fi aruncate sau, cu alte cuvinte, folosirea ingenioasă a resurselor deja existente. Astfel, oamenii devin un factor foarte important în procesul creativ, fiecare obiect donat are propria poveste care va fi reinterpretată ulterior; ei contribuie la spontaneitatea și autenticitatea brandului.

Acum sunt studentă la London College of Fashion, în an terminal, și lucrez la colecția de absolvire. Recent am redescoperit frumusețea meșteșugurilor românești, reinterpretându-le folosind tehnici contemporane. Acestea sunt puse în valoare prin forme curbate monumentale, androgine și suprafețe textile realizate printr-un proces intuitiv.