HAMLET

Hamlet este un spectacol coregrafic ce transpune prin mișcare problematicile textului lui William Shakespeare într-un scenariu adaptat după textul acestuia. Textul coregrafic este bazat pe descompunerea personajelor și înțelegerea acestora dincolo de prima citire. 

„Un om poate pescui cu un vierme care a mâncat dintr-un rege și poate mânca apoi din peștele care s-a hrănit cu acel vierme.”

Hamlet, o lume care îmbrățișează fragilitatea firii omenești și transparența acesteia într-un Elsinore ce pare că se mărește de la zi la zi. Ce sens mai au cuvintele? Cât de mare este un om într-o lume mică? 

Viață. Taină. Hamlet. Putem spune „vorbe, vorbe, vorbe… „

Hamlet este produsul Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași și este găzduit de Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași.

Gabriel Scalschi

Am urmat cursurile Facultății de Teatru în cadrul Universității Naționale de Arte „George Enescu”din Iași la secția coregrafie. Am absolvit ciclul de licență în perioada 2017-2020 după care masterul în 2020-2022.

Am participat de-a lungul timpului la workshop-uri susținute de Ștefan Lupu, Andreea Novac, Georgeta Corca, Andreea Gavriliu, Joost Vrouenraets, Mihai Mihalcea, Ladjánszki Márta, Dávid Dabóczi, Attila Bordás, Vika Medvedeva, Noémi Bezsán, Arcadie Rusu, Kányádi György, Liviu Dospinescu, Barbara Sylvain, Virginia Negru, Daniel Dragomir, Guillaume Siard. 

Am terminat Colegiul Tehnic „Lațcu Vodă” din Siret la profil filologie timp în care dansul a fost doar un mediu de evadare din contemporan. De-a lungul timpului acesta a devenit un stil de viață. Abordez o zonă teatrală a mișcării, o zonă destul de personală care este destul de greu de accesat; de altfel întâlnirea cu teatrul m-a făcut să cred că mișcarea nu are limite. Limita apare doar atunci când nu putem înțelege… Sunt de părere că frumusețea omului este dată de fragilitatea acestuia și momentan nu pot exista spiritual și fizic fără teatru și dans. 

Am dansat în diferite spectacole de licență și disertație cum ar fi „Du-te soare, vino lună” coregrafie Iulia Dolinschi, „Nastasia”adaptare Ovidiu Ivan, „Noi cei de ieri și de azi” coregrafie Cezara Hrușcă, „Out of the blue” coregrafie Alice Veliche, „Democracy/ No Mercy”coregrafie Mălin Galan, „Who’s the real God? „ coregrafie Ștefana Popa, „Psyche” regie și coregrafie Dimitrescu Georgiana. Am fost prezent între oamenii care au participat la „No Exist” laborator de cercetare teatrală organizat de Andreea Jighirgiu Darie la Teatrul din Stejar unde am lucrat și la spectacolul „Zelda was not from around here” regizat de Ovidiu Ivan, unde am construit universul sonor. De asemenea am colaborat cu Centrul de Cultură „George Apostu” din Bacău la proiecte precum „7 Scrisori cu autoaprindere” sau „La Est de Sud”. 

Sunt autorul lucrărilor „RICHard III” (spectacol conceput pentru mediul online), SKALSKI, spectacol la limita performance-ului conceput împreună cu artistul vizual Aurel Asanache sau „HAMLET” cel mai recent acesta fiind și lucrarea mea de disertație. 

În momentul de față sunt din nou student în anul 1 la Facultatea de Teatru din Iași secția regie.