El Salto

„Căutând răspunsuri, am înțeles zilnic, în modul cel mai profund, în ce fel de societate trăim și cum putem să o facem mai bună, căci unele atitudini mai simple sau cotidiene sunt poate cele care au nevoie de o schimbare. Doream să pun în scenă această dezvoltare personală cu gândul că arta deschide sufletul spre înțelegere, și cu speranța de a emoționa sau de a deschide ochii spectatorului care este mai reticent la această temă decât sugerează spectacolul.” –  Jesús Carmona

ECHIPA ARTISTICĂ 

Director artistic și coregrafie: Jesús Carmona 

Regie și dramaturgie: Ferrán Carvajal și  Jesús Carmona 

Muzica originală și aranjamente muzicale: Juan Requena, Manu Masaedo și Sabio Janiak 

Spațiu sonor: Sage Janiak Lighting 

Design: David Pérez 

Design costume: Rosa García Andújar 

Scenografie: Carmen Martínez și David Pérez  

Consiliere cu privire la gen: Nerea Galán 

DISTRIBUȚIE  

Dans: Jesús Carmona, Rubén Puertas, Borja Cortés,  

Joan Fenollar, Daniel Arencibia, José Viñasy Juan Bravo 

Voce Flamenco: José Valencia 

Chitară:  Juan Requena 

Percuție: Manu Masaedo 

Tehnician Lumini: Alvaro Estrada 

Tehnician Sunet:  Fali Pipio 

Mașinist: Mario Fernández 

Regizor și Coordonator tehnic: Lola Alonso 

Director de producție și turneu: Marta Otazu 

Foto: Tomas Muruaga

JESUS CARMONA

“UN FENOMEN AL LUMII FLAMENCO”  – The New York Times  

Jesús Carmona s-a născut la Badalona în 1985 și a început cursurile de dans la vârsta de 7 ani. 

Licențiat al Institutiului de Teatru și de Dans din Barcelona în dans spaniol și flamenco (Institut del Teatre) în 2003, și-a îmbogățit formarea ca artist cu maeștri precum Antonio Canales, Manolete, Güito, Mª Magdalena și Eva Yerbabuena, printre alte personalități ale dansului spaniol și Flamenco. 

În 2006 se alătură Baletului Național din Spania, ajungând la categoria de prim dansator și participă ca artist invitat în anii următori. Preocuparea și dorința sa de a-și arăta latura personală și de a-și croi un drum în artă în sensul cel mai larg l-au determinat să părăsească Baletul  național din Spania și să pornească într-o nouă aventură, creându-și propria societate de dans. 

Printre lucrările elaborate cu societatea sa, regăsim spectacolele “Cuna Negra y Blanca” (2012) “7 Balcones” (2013)  “Impetu’s” (2015) “Equilibrio” (2017 „Amatør” (2018) „El Salto” (2020) și “Baile de Bestias” (2021) 

Premiul Benois pentru Dans 2021 

Premio Nacional de Danza 2020  

Premio Ojo Crítico RTVE 2019 

2 Latin UK Awards 2018 pentru cel mai bun interpret și cel mai bun spectacol de dans internațional

FERRÁN CARVAJAL

Regizor și Dramaturg, Artist multidisciplinar, lucrează ca regizor, coregraf, dansator și actor.

Carvajal a jucat, a realizat coregrafia din  “Goldberg” al lui J.S. Bach și “Vesalii Icones” de  Peter Maxwell Davies, ambele prezentate la Mercat de les Flors din Barcelona. A coregrafiat opere precum: “Der fligende Holländer” a lui Wagner, în regia lui Àlex Rigola; “Anna Bolena” a lui Donizetti, în regia lui Rafael Duran și a avut reprezentații la Gran Teatre del Liceu; “Simon Boccanegra” a lui Verdi, în regia lui José Luís Gómez și a prezentat de asemenea, la Gran Teatre del Liceu, la Marele Teatru din Geneva și la Teatro Real din Madrid; “El President” al lui Thomas Bernhard, în regia lui Carme Portaceli, și a jucat la Teatre Nacional de   Catalunya și în „Tragèdia” în regia lui, Àlex Rigola  la Teatrul Grecesc din Barcelona. 

A mai coregrafiat și producții teatrale precum “Santa Juana de los mataderos”,“Cancionero de Palacio”,și “Julio Cesar”,  toate în regia lui Àlex Rigola și a avut reprezentații la nivel internațional. Ca director audio-vizual, Carvajal a creat “Píndoles Isocr” 

JUAN REQUENA

Música Originaly Arreglos 

La vârsta de 19 ani, s-a mutat la Madrid, unde a început să lucreze cu societatea de balet a lui Rafael Aguilar, Domingo Ortega, Alejandro Granados, Mariano Cruceta, Belén Maya,  

Yolanda Heredia, Belén Fernández, Jose Maya, La Chunga, Tomas de Madrid, Diego El  

Cigala, Guadiana  și a doua chitară cu maestrul Víctor Monge”Serranito”, etc. 

În 1998,  alături de Domingo Patricio, a produs albumul „Mi Carmen Flamenca” pentru societatea   Maríei Serrano, unde  au colaborat artiști precum Juan Manuel Cañizares, Carles Benavent, El Cigala, Guadiana, El Piraña, etc., făcând timp de doi ani turnee în Europa. 

În 2000 s-a alăturat societății de Dans Andaluz în calitate de Director Muzical, unde a compus muzică pentru spectacolele „ENCUENTROS” și „La Leyenda”. Chitarist în spectacolul “TRILOGÍA” de  Andrés Marín, Rafael Campallo și Alejandro Granados.  Acompaniază apoi dansatori precum Hiniesta Cortés, Isabel Bayón, Pastora Galván, Rafaela Carrasco, Joaquín Grilo, Manuela Carrasco, Farruquito, La Moneta, El Farru, Rocío Molina, Daniel Navarro, El Carpeta, La Farruca, etc.  Și cântăreți precum José Valencia, Duquende, Potito, David Lagos, El Londro, José Ángel Carmona, Rafael de Utrera, La Tana, Arcángel, Remedios Amaya, La Fabi, Juan José Amador, Pedro el Granaino, etc. 

A colaborat cu Farruquito  în filmul „Flamenco Flamenco” al lui Carlos Saura, a participat la producerea discurilor lui José Valencia, José Ángel Carmona, Jesús Corbacho și Manuel Parrilla. 

Primește premiul Giraldillo pentru cel mai bun acompaniament muzical la Bienala din 2012 de la Sevilla și a scos recent primul său album „Arroyo de la Miel” cu care și-a început cariera solo.

SABIO JANIAK

Muzica originală și aranjamente muzicale

Compozitor, producător, instrumentist, band man, educator, terapeut în rezonanță celulară și alchimist al sunetului, cu sediul la Londra. Sabio a fost asociat cu muzica și arta din fragedă copilărie. În 2005, obține diploma universitară în percuție clasică iar în 2008, studiază producția muzicală la Centrul de Muzică Contemporană din Londra (Marea Britanie). 

Are peste 20 de ani de experiență în calitate de compozitor și ca instrumentist. Dată fiind experiența sa de lucru cu artiști celebri din lumea întreagă, și-a dezvoltat o abilitate unică, putând cânta la peste 100 de instrumente.  Această abilitate specială îi permite să fie un muzician, producător și compozitor foarte flexibil.

Artiști:  

Roger Waters (Marea Britanie), Peyote for President (turnee în numeroase țări europene alături de Massive Attack, Ojos de Brujo, Manu Chao, Ozomatli), Laxula (Marea Britanie), Alejandro Toledo și Magic Tombulinos (Marea Britanie), Michael Feinstein (Statele Unite), Esma Redzepova  (Macedonia), Step 13 (Marea Britanie), Adam and Lukasz Sztaba (Polonia), Clint Holmes (Statele Unite), Don Counrox (Statele Unite), Zoe Tyler (Marea Britanie), Gary Guthman (Statele Unite), Boris Sihon (Israel)