ANNA THORVALDSDOTTIR

”Imaginația texturală aparent nelimitată” (NY Times) a Annei Thorvaldsdottir (n. 1977) și inedita sa lume sonoră au transformat-o în una dintre ”cele mai originale voci din muzica contemporană” (NPR). Muzica ei e compusă atât din sunete și nuanțe, cât și din armonii și material liric – e scrisă ca un ecosistem de sunete, în care elementele se nasc și cresc unele din altele, deseori inspirate pregnant din natură și din numeroasele ei calități – mai ales cele structurale, precum proporțiile și fluxul.

Compozițiile orchestrale ”detaliate și puternice” (Guardian) ale Annei i-au adus premii de la Filarmonica din New York, Lincoln Center, Consiliul Nordic și Ivors Academy din Marea Britanie, precum și colaborări cu multe dintre marile orchestre ale lumii. CATAMORPHOSIS a avut premiera la Filarmonica din Berlin, sub bagheta lui Kirill Petrenko, în ianuarie 2021, după ce, în 2019, aceeași orchestră a interpretat premiera METACOSMOS, dirijată de Alan Gilbert. Muzica Annei e interpretată pe tot globul și a fost comisionată de multe dintre marile orchestre, ansambluri și organizații artistice ale lumii – precum Filarmonica din Berlin, Filarmonica din New York, cea din Los Angeles, Orchestre de Paris, Orchestra Simfonică din Birmingham, Orchestra Simfonică din Gotheburg, Filarmonica din Munchen, International Contemporary Ensemble, Ensemble Intercontemporain, Danish String Quartet, BBD Proms și Carnegie Hall.

În prezent, Anna locuiește în zona Londrei. Predă și ține frecvent prezentări despre compoziție, în atât în cursurile din mediul academic, cât și în lecții private. A fost invitată să țină prezentări și cursuri la universitățile Stanford, Columbia, NYU, Nortwestern și Chicago, precum și la Sibelius Academy și Academia Regală de Muzică din Londra. Anna e în prezent prim-compozitor al Orchestrei Simfonice Islandeze – de asemenea, în 2023, ea va primi o rezidență la Festivalul Aldeburgh și la Festivalul de Muzică Contemporană din Tanglewood. Are un doctorat (2011) de la University of California, din San Diego.