ALEXANDRA ȘIPA

Alexandra Șipa a fost fondat în 2020 prin parteneriatul creativ dintre designerul Alexandra Șipa și partenerul ei de afaceri Lucas Baker. Afacerea a fost fondată pe principiile transparenței, ingeniozității și durabilității (de mediu, economică și socială).

Alexandra Șipa a studiat BA Fashion Womenswear la Central Saint Martins, primind atât bursa de excelență British Fashion Council, cât și cea Swarovski, înainte de a primi premiul Ontimeshow Prize 2020 la absolvire. Alexandra Șipa și-a căpătat experiența in industria modei lucrând cu mărci emergente din Londra, inclusiv ASAI și Marta Jakubowski, precum și în case consacrate, la Oscar de la Renta și Balenciaga.

Lucas Baker, co-fondatorul Alexandra Șipa, s-a născut în Louisville, Kentucky, mutându-se în New York City la 18 ani pentru a urma Școala de Afaceri Gabelli de la Fordham University, cu specializare în Antreprenoriat și minoring în Arte Vizuale. Cuplul s-a întâlnit în timp ce Lucas studia un semestru la Londra în 2017, discutând ideea de a înființa un brand împreună, într-o lună de la prima întâlnire. Ei și-au petrecut ultimii ani căutând orice oportunitate de a-și combina viața personală și cea profesională: Alexandra stagiind la New York și ambii lucrând la Paris simultan la Marine Serre și, respectiv, Balenciaga.

Crearea de textile de lux din deșeuri este esențială pentru filozofia Alexandrei Șipa, cu utilizarea și reciclarea țesăturilor și articolelor de îmbrăcăminte aruncate, de asemenea, o temă în întreaga lor activitate. Principiul călăuzitor de a vedea deșeurile ca pe o oportunitate de a descoperi noi tehnici se află în centrul mărcii. Brandul a devenit deja sinonim cu o tehnică inovatoare de dantelă realizată manual, dezvoltată de designer printr-o practică hibridă sustenabilă de dantelă care utilizează sârmă electrică. Prin salvarea cablurilor electrice aruncate, marca încearcă să abordeze și să conștientizeze problema deșeurilor electronice, una dintre cele mai rapide surse în creștere de deșeuri, ajungând la 50 de milioane de tone în 2020. Nu numai că țesătura este sustenabilă din punct de vedere material, dar costul său scăzut stimulează sustenabilitatea economică și socială, permițând lucrătorilor să se bucure de beneficii proporționale mai mari din vânzarea acestor articole de îmbrăcăminte. Alexandra Șipa crede că moda trebuie să devină mai mult sustenabil din interior spre exterior, nu numai prin materialele folosite, ci și etic în tratarea și compensarea tuturor celor implicați în lanțul de aprovizionare și proiectare.

Acum, in 2023, brand-ul se extinde mai departe de tehnica originală si spre alte zone de reciclare si sustenabilitate pentru colecțiile curente. Alexandra Șipa este localizat in București, România si angajează constant artizani si oameni creativi de tot felul pentru toate colaborările sale.