A Marble Travelogue

Țară: Olanda, Hong Kong, Franța, Grecia

An: 2021

Gen: documentar

Regizor: Sean Wang

Durată: 99 minute 

Blocurile de marmură albă dintr-o carieră grecească sunt transportate în China, unde sculptorii le transformă în statui și coloane în stil elenistic. Restul de pietriș este transformat în magneți de frigider și alte suveniruri, care sunt returnate în Europa și vândute turiștilor chinezi.

Cu o abordare blândă și un umor ironic, documentarul chinezo-olandez A Marble Travelogue prezintă un proces care merge de la obținerea marmurei la producție, vânzare și consumator. Filmul face conexiuni complexe și evidențiază aspirațiile europene ale clasei de mijloc chineze într-un stil discret, dar care seduce din punct de vedere vizual.

The Cloud in Her Room

Țară: Hong Kong, China

An: 2020

Gen: dramă

Regizor: Zheng Lu Xinyuan

Durată: 101 minute

„Oniric”, „tranzitoriu”, „confuz în mod conștient” – aceștia sunt termenii folosiții de critici pentru a descrie filmul de debut al lui Zheng Lu Xinyuan, The Cloud in Her Room (2020), care o urmărește pe Muzi (Jin Jing), o tânără de 22 de ani care se întoarce în orașul natal Hangzhou, China, al cărui peisaj s-a schimbat aproape de nerecunoscut. 

Dialogul și narațiunea trec în plan secund în favoarea cercetării melancolice a stării de spirit a lui Zheng în acest film alb-negru, care lipește scene din viața domestică obișnuită cu cadre lungi și exigente care explorează intimitatea dintre personaje și disiparea ei inevitabilă. Efectul descrierii alienării, a singurătății și a dorului în viața contemporană a orașului este straniu și aproape fantastic. 

Acest lucru pare să fie ceea ce și-a dorit Zheng; în interviuri, cineastul s-a ferit în mod expres de interpretare în favoarea experienței senzoriale, spunând: „Nu am un mesaj puternic de transmis. Dar am un moment de împărtășit”.