Iulian Mereuță

Iulian Mereuță (1943 – 2015) este artist și critic de artă cu operă vastă, aparent eterogenă, seducătoare și fascinantă. s-a născut în anul 1943 în România și s-a stins din viață în anul 2015, lăsând în urmă o operă extrem de diversificată. Și-a petrecut cea mai mare parte a vieții la Paris, unde ajunge în 1978 (artistul atelierului fiind confiscat, opera sa prezentă în atelier este, în mare parte, distrusă de autoritățile comuniste), după o relativ scurtă etapă de activitate artistică în București, unde a avut loc prima sa expoziție personală, găzduită de Galeria Galateea în anul 1974. Va participa la salonul Jeune Peinture – Jeune Expression, la secţia franceză a Bienalei Artelor Grafice de la Bilbao Arteder ‘82, la expoziția 8 Artistes Roumains dans un espace alternatif și va fi de asemenea expus de Galerie de la Platone

Opera sa de dimensiuni impresionante include formule neo-avangardiste, ca arta conceptuală, arta de factură acționistă, filmul experimental sau instalația sculpturală, dar și numeroase și febrile experimentări cu mediile artistice tradiționale, ca pictura și desenul. Iulian Mereuță operează o căutare delicată, dar permanent arzătoare a modurilor de a încorpora în artă ceva esențial, o convingere implicită și uneori straniu transpusă vizual, că sensul artei trebuie cumva să aproximeze, dacă nu chiar să coincidă, cu sensul existenței. Această năzuință caracterizează acut demersurile artistului. 

Opera lui a fost doar recent făcută coerent cunoscută publicului românesc de evenimente expoziționale ca retrospectiva găzduită de Muzeul Național de Artă Contemporană (2019 – 2020) și expoziția „Invenția eului” de la Galeria Sector 1 din București (2021).