CATACLISMA

Concept, coregrafie, ilustrație muzicală și interpretare: Andrea Gavriliu

Scenografia: Alexandru Petre

Sunet și lumini: Dragoș Mărgineanu

Durata: 55 minute

Data premierei: 24 iulie 2019

Producător: „unteatru” București

*Spectacolul conține nuditate!

„Cataclisma” este un solo coregrafic care prezintă un corp (feminin) bombardat cu informație. Informația îl manipulează, îl revoltă, îi face rău, dar, n-are ce face… Din ciclul „țara arde și baba se dă cu ruj”, acest corp se deformează (la propriu) pe măsură ce ascultă neputincios voci „celebre” care conduc lumea. Informația are un ecou în el, însă reacțiile lui nu au niciun folos. Ea nu face decât să se acumuleze în stomacul lui. Astfel, motto-ul spectacolului poate fi definit, în mod evident, ironic, astfel: „Tot ce intră, va ieși la un moment dat, într-un fel sau altul.”

Spectacolul exemplifică prin corporalitate și „corporealitate” tranziția „cronologică” de la omul din apartament/birou/club, la omul din peșteră. 

Premii:

2019 Premiul „Undercloud” – Festivalul Internațional de Teatru Independent (de Orice) „Undercloud” București

Extrase din cronici:

„Combinația dintre ritm, discursurile politice și muzici este una lămuritoare pentru spectator, dar asta nu înseamnă că spectacolul este ușor de privit. Deși se râde pe alocuri, deși te lași furat de ritmuri sau îți vine să dansezi împreună cu Andrea Gavriliu, în fond mesajul nu este deloc unul optimist.”

(Nona Rapotan – Charisma Cataclism(ei))

Cataclisma este un spectacol în care discursul artistic şi mesajul sunt feţele aceleiaşi medalii din material preţios. O idee bogată şi plină de sens e pusă în scenă prin mijloace simple, fără ostentaţii sau exagerări. Prea-plinul acestui spectacol este perfect dozat pentru a-l face relevant. Iar concentrarea neîntreruptă, umorul şi gândul limpede din spatele fiecărui gest exprimă rând cu rând mesajul care nu mai are nevoie de niciun caiet program.”

(Alina Epîngeac – Cataclisma – informația care ucide)

„Andrea Gavriliu a dat dovadă de o forță fantastică, s-a armonizat incredibil, corpul, mintea, chipul i-au funcționat în consens, creând un moment care cred și sper că va ajunge departe. Este unul dintre cele mai bune one woman show-uri pe care le-am văzut în ultimii ani și cred că are șanse să cucerească public local, dar și internațional. (…) Mergi neapărat să vezi Cataclisma la unteatru, este ge-ni-al!”

(Georgiana – „Cataclisma, de Andrea Gavriliu”)

„Toate în timpul unui exercițiu de admirație sinceră față de revolta trupului unui mare și important artist coregraf și dansator, o Andrea Gavriliu expresivă până la durere ori extaz, plină de emoție și de nuanțe fără astâmpăr, care se rupe, se sparge, se deformează, se topește, se încovoaie, se sfâșie și se spârcuiește sub privirile tale năucite, ce se împăienjenesc de ecoul informațiilor pe care nici măcar sub pleoapă nu le mai poți suporta și care te vor ejecta direct în closetul istoriei…”

(Luciana Antofi – Corporealitate sau umanul strivit de vremuri: Cataclisma Andreei Gavriliu la unteatru”)

Andrea Gavriliu

Coregraf & Performer

 Andrea Gavriliu a absolvit în 2008 Facultatea de Teatru și Film din Cluj-Napoca la clasa profesorului Bács Miklós, secția Actorie. În 2013 a absolvit masteratul în Artă Coregrafică la UNATC București, clasa prof. dr. Raluca Ianegic, pe parcursul căruia a realizat spectacolul „Zic Zac”, care i-a adus în 2014 premiul special al senatului UNITER pentru teatru-dans și în 2017 premiul de excelență UNACOR pentru regie și coregrafie. În 2019 i s-a acordat premiul special al senatului UNITER pentru mișcare scenică. În 2022 i s-a acordat titlul de Doctor în Teatru și Artele Spectacolului (Summa Cum Laudae) în cadrul Școlii Doctorale de Teatru de la Cluj, titlul tezei sale fiind: „Dans văzut, dans dansat, dans creat. Perspective coreologice”.

A realizat spectacole de teatru fizic precum: „Hotel PM” (Teatrul German de Stat Timișoara, 2015), „Sărbătoarea primăverii” de Igor Stravinski („M Studio” Sfântu Gheorghe 2016), „Rețeta perfecțiunii în foarte mulți pași care nu duc nicăieri” (Teatrul de Nord Satu Mare, 2018), „OST (Organic Sound Twist)” (Teatrul Național „Lucian Blaga” Cluj-Napoca, 2017), „Zadarnic de frumos” (Teatrul „Tomcsa Sándor”, Odorheiu Secuiesc, 2019), „Cataclisma” (Unteatru, București, 2019), „Outfitul șearpelui” și „Viva la vulva!” de Marius Aldea (Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova, 2020 și 2021), „M de la Murphy” (Teatrul Național București, Programul „9G la TNB”, 2020), „Pam param” („M Studio” Sfântu Gheorghe, 2020), „Fiesta” (Teatrul Național „Ivan Vazov” Sofia”, 2022), „Privitor” (Teatrul „Andrei Mureșanu” Sfântu Gheorghe, 2022) și altele.

A colaborat cu regizori precum Mihai Măniuțiu, Radu Afrim, Andrei Șerban, Vlad Massaci, Alexander Hausvater, Kazuyoshi Kushida, Andrei Măjeri, Alexander Morfov și alții. În prezent, este coregraf la Teatrul Național „Lucian Blaga” și lector universitar la Facultatea de Teatru din cadrul Universității de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București.

A participat la workshop-uri precum: „Trinity Laban Summer Dance School” din Londra, „Eastman Summer Intensive” din Antwerp, Paris Summer Academy cu Rob Hayden, „B12 – Intention and Potential” cu Hannes Langolf în Berlin, „Share Intensive” la Paris și altele.

Mai multe informații pe website-ul oficial: https://www.andreagavriliu-format.com