Teodora Velescu este coregrafă și dansatoare stabilită în București, România. Este specializată în dans clasic la Liceul de Coregrafie “Floria Capsali” și obține licența în coregrafie și masteratul în pedagogia dansului la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică. Activeză predominant în sectorul dansului contemporan.
Colaborează cu unele dintre cele mai importante instituții culturale din România, precum Teatrul Național București, Opera Națională București, Opera Comică pentru Copii, și cu companii independente precum Tangaj Collective, Vanner Collective, Linotip — Centru Independent Coregrafic, ș.a.
A performat în prestigioase festivaluri naționale și internaționale de teatru și dans. Semnează coregrafia pentru pentru producții de teatru și film și susține ateliere de dans.
Dragostea sa pentru mișcare și curiozitatea de a descoperi misterele corpului o conduc în fiecare interacțiune cu dansul. Colaborează cu artiști din toate domeniile pentru a-și lărgi orizonturile. Legătura dintre teatru și dans este ceea ce îi motivează cercetarea și crearea dansului, în special transferul de idei și instrumente.
S-a născut pe 8 mai 1985, la Sfântu Gheorghe.
A absolvit Facultatea de ”Teatru si Televiziune” din cadrul Universității “Babeș-Bolyai”, Cluj Napoca, secția actorie, promoția 2004-2008, avându-l ca profesor pe Miklos Bacs.
Între anii 2008-2010 a urmat studiile masterale ale Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică (UNATC), secția actorie.
În anul 2019 şi-a finalizat studiile școlii doctorale din cadrul U.N.A.T.C., sub îndrumarea conf. univ.dr. Paul Chiributa și prof. univ.dr. Gelu Colceag, cu teza de doctorat “Tehnica jocului cu masca în arta Actorului (Actorul Neodimensional)”.
În prezent urmează cursurile de master regie de teatru la Institutul Internațional de Arte Performative – NIPAI Berlin și este lector univ. dr. în cadrul U.N.A.T.C. „I.L. Caragiale”, unde predă la Licență şi Master, cursuri de Teatru fizic, Mişcare scenică si Dans contemporan.
Din anul 2008 este actor angajat la Teatrul Mic din București, iar de la finalul lunii noiembrie a anului trecut deține si functia de manager interimar al Teatrului Mic. Colaborează cu LINOTIP – Centru Independent Coregrafic și cu diferite teatre din Bucuresti, atât ca actor cât și ca dansator sau coregraf, axându-se în special pe conceperea spectacolelor
în care semnează coregrafia și regia acestora.