Claudiu Ciobanu (n. 1984; trăiește și lucrează în Iași) este un pictor figurativ ale cărui lucrări recente sunt o mărturie remarcabilă a viziunii unice a artistului și a conștientizării sale acute asupra problemelor contemporane. Cu o concentrare profundă asupra subiectelor precum schimbările climatice, rolul tehnologiei în societate și postumanismul, Ciobanu creează lucrări care sunt în același timp extrem de personale și profund rezonante cu lumea din jurul nostru. La baza lucrărilor lui Ciobanu stă fascinația pentru condiția umană, pe care o explorează printr-un amestec atent de fotografie personală folosită ca referință și imagini alegorice. Compozițiile artistului ascund adesea identitatea personajelor sale, invitatând privitorii să reflecteze asupra propriei relații cu lumea și oamenii din jurul lor. Fie că sunt camuflați de plante, oglinzi sau căști de astronaut, personajele lui Ciobanu par a căuta o înțelegere mai profundă a lumii și a locului lor în ea.
Prin cele mai recente proiecte ale sale, Ciobanu încearcă să comunice urgența momentului actual și să ofere un mesaj convingător despre starea lumii de azi. Prin culorile sale vii, compoziție și simbolism, el prezintă o imagine cuprinzătoare a prezentului, explorând teme precum natura memoriei umane, limitele comunicării interumane și posibile scenarii pentru viitor. În același timp, el invită privitorii să ia în considerare modele sociale alternative și să exploreze posibilitățile filozofiei postumane.
“Prin picturile mele, încerc să provoc privitorii să reflecteze asupra viitorului nostru și cum trebuie să acționăm astăzi pentru a proteja și a conserva această lume minunată pentru generațiile viitoare”.
Cea mai recentă expoziție a sa “MEMENTO VIVERE” a fost deschisă la Institutul Cultural Român de la Viena pe data de 24 martie 2023, curatoriată de Cristiana Ursache. Proiect expozițional inițiat de Galeria Artep și propus de Institutul Cultural Român publicului vienez ca o reflecție a unui viitor imediat, posibil, chiar probabil. Un poem vizual al artistului dedicat omului și intensității trăirii, într-o lume acaparată de tehnologie. Printr-o explozie de culoare extrem de bine calibrată, artistul punctează acele teme care ne preocupă pe toți astăzi mai mult decât oricând: cât de conectați mai suntem cu noi înșine, cu natura, cu viața imediată și cât de subjugați rămânem tehnologiei, care ne simplifică până la totala deconectare viețile.